10 najlepszych restauracji na statkach

Restauracje na statkach coraz częściej mogą z powodzeniem konkurować z najlepszymi restauracjami na lądzie. Armatorzy prześcigają się w pomysłach i sprowadzają do swoich kuchni najlepszych szefów, po czym serwują pasażerom kulinarne dzieła sztuki. Przedstawiamy subiektywną listę 10 najlepszych restauracji na pokładzie statków na sezon 2016-2017.

  1. Qsine – Celebrity Cruises



    Wśród setek restauracji na statkach, naprawdę niewiele może konkurować z Qsine na pokładzie statków Celebrity. Na menu składa się 20 niewielkich dań, które można dowolnie łączyć i stworzyć własną kompozycję. Dania czerpią z wielu kultur, przez co wyróżniają się niepowtarzalnym i oryginalnym smakiem. Każde z nich serwowane jest w wyjątkowy sposób. Np. Vegetable du Jatour to kilka niewielkich szklanych słoiczków, każdy wypełniony zmiksowanymi warzywami, które degustujemy małą łyżeczką. 4 rodzaje sushi swoim wyglądem przypominają lizaki, gdyż podawane są na długich patyczkach wbitych w półmisek. Pozostałe dania otrzymacie w równie ciekawej formie m. in. w pudełku z 12 przegródkami  (w każdej z nich oryginalna propozycja kulinarna), w sześciu miseczkach na stojaku (każda zawiera porcję dania z kuchni indyjskiej). Ciekawostką jest również menu deserowe, które wyglądem przypomina kostkę Rubika. Znajdziecie w nim 6 propozycji smakowitych deserów.



    Koszt kolacji w restauracji Qsine to ok. 45USD za osobę.
    Statki: Celebrity Eclipse, Celebrity Infinity, Celebrity Silhouette, Celebrity Summit, Celebrity Millennium, Celebrity Reflection

  2. Hot Rocks, Le Champagne, The Restaurant – Silversea Cruises



    W Hot Rocks zjesz prawdopodobnie najlepszy na morzu stek, kotlet cielęcy i rybę, które ugotowane będą przy Twoim stole na kamieniu z lawy wulkanicznej (dotyczy to dań obiadowych). Dodatkowo wszystkie dania zjesz z widokiem na morze, w towarzystwie morskiej bryzy, gdyż stoliki znajdują się na otwartym pokładzie.
    Drugą propozycją jest Le Champagne. Restauracja proponuje 6-daniowe menu, w którym posiłki połączone są z ekskluzywnymi winami. Jest to jedyna restauracja Relais & Chateaux na morzu, w której gotują szefowie kuchni z gwiazdkami Michelin. Le Champagne znajdziemy na pokładzie statków Silver Wind, Silver Shadow, Silver Whisper, Silver Spirit i Silver Cloud. Koszt posiłku to ok. 40USD za osobę.



    The Restaurant słynie z jednych z najpiękniejszych jadalni na morzu, w której można się cieszyć zachwycającymi widokami. W menu znajdziecie dania kontynentalne lub regionalne. Statki z The Restaurant na pokładzie to Silver Cloud, Silver Shadow, Silver Spirit, Silver Whisper, Silver Wind, Silver Explorer, Silver Discoverer & Silver Galapagos.
     
  3. Silk Road, Prego – Crystal Cruises



    Obie restauracje serwują dania zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne. Przed wejściem do Silk Road warto zajrzeć do Sushi Baru, który przylega do restauracji. Do wyboru różne rodzaje sushi i sashimi, a pieczę nad kuchnią objął tutaj mistrz Nobuyuki (Nobu) Matsuhisa, który osobiście dogląda jakości serwowanych potraw. Silk Road to kuchnia japońska z wpływami peruwiańskimi i europejskimi. Zjesz tutaj między innymi homara w sosie truflowym, grillowaną wołowinę w sosie Wasabi, a na deser pyszny suflet czekoladowy z syropem Shiso i lody sezamowe.



    Prego to przede wszystkim kuchnia włoska – jedna z najlepszych na morzu, wzorowana na najlepszych restauracjach szefa Piero Selvaggio – Valetino w Los Angeles i w Las Vegas. Wszystko tutaj jest wyjątkowe – od zachwycającej, romantycznej scenerii po kuchnię. Zjesz tutaj m. in. świeży makaron, delikatne, soczyste kotlety cielęce, carpaccio, szynkę parmeńską i żeberka cielęce. Wszystko oczywiście w towarzystwie najlepszych win.
    Pierwszy posiłek w obu restauracjach jest wliczony w cenę rejsu. Za każdy kolejny trzeba zapłacić ok. 30USD za osobę.
     
  4. The Restaurant – Seabourn

    Każda restauracja na pokładzie statków Seabourn jest świetna. Posiłki są świeże, dominują  regionalne smaki. The Restaurant to główna restauracja na pokładzie statków, w której spróbujesz takich potraw jak kotlety jagnięce, rolady z homara z sosem jogurtowo – kawiorowym czy domowe lody na drewnianych patyczkach.



    Seabourn jest członkiem Chaine des Rotisseurs – jednego z najbardziej prestiżowych stowarzyszeń poświęconych sztuce kulinarnej. Ponadto armator rozpoczął niedawno współpracę z szefem Thomasem Kellerem, stojącym za sukcesem trzech restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelina – The French Laundry, Per Se i Bouchon. Szef Keller udoskonala i wynajduje szereg dań – od przystawek, przez dania główne do deserów. Obecnie są one wdrażane w restauracjach na statkach Seabourn.
    Posiłki w The Restaurant są wliczone w cenę, a znajdziesz je na statkach Seabourn Odyssey, Seabourn Quest, Seabourn Sojourn, Seabourn Encore.
     
  5. Red Ginger, Jacques i La Reserve – Oceania Cruises



    Oceania Cruises słynie z doskonałej kuchni na pokładzie. Niezależnie więc, na którym statku i w której restauracji się znajdziesz – będzie to uczta dla podniebienia. Nawet świeże owoce są idealnie dojrzałe (nie za twarde, nie za miękkie), a każde danie przygotowywane jest perfekcyjnie.
    Red Ginger to kuchnia azjatycka, w której spróbujesz m. in. tajskiej zupy Tom kha gai, pikantnego arbuza albo sałatki z kaczki.
    W Jacques, restauracji sygnowanej przez mistrza kuchni Jacques Pepina, znajdziesz dania typowe dla francuskiego bistro, w tym kurczaki z rożna, żeberka w ziołach prowansalskich oraz wybór francuskich serów.



    Obie powyższe restauracje są już wliczone w cenę rejsu, ale konieczna jest wcześniejsza rezerwacja.
    Jeżeli poszukujesz restauracji w bardziej prywatnym otoczeniu, to godną polecenia propozycją jest La Reserve. Znajdują się tam stoły na maksymalnie 24 gości. Czekają tu na Ciebie ekskluzywne wina z idealnie dobranymi do nich posiłkami. Koszt to ok. 95USD + ok. 18% napiwku dla obsługi.
    Wszystkie powyższe restauracje czekają na gości na pokładzie statków Marina i Riviera.
     
  6. Prime 7 – Regent Seven Seas Cruises

    Regent to armator należący do tej samej firmy co Oceania, w związku z tym jakość jedzenia i restauracje są równie doskonałe. Założyciel firmy wierzy w to, że warto inwestować w produkty najwyższej jakości, niezależnie od ich ceny.



    Jedną z pozycji godnych polecenia jest Prime 7 – wyjątkowy steakhouse z zachwycającymi daniami, takimi jak ciasteczka krabowe, klasyczny tatar ze steku, czy zupa krem z małży.
    Regent dostaje kulinarne wsparcie z najsłynniejszej francuskiej szkoły gotowania – Le Cordon Bleu – dotyczy to zwłaszcza restauracji Signatures, która klimatem przypomina Paryż.
    Wszystkie restauracje są wliczone w cenę rejsów, a znajdziesz je na pokładzie statków  Seven Seas Mariner, Seven Seas Navigator, Seven Seas Voyager i Seven Seas Explorer.
     
  7. Remy i Palo – Disney Cruise Line



    Jeśli wybierasz się na wakacje z Disney Cruise Line, to koniecznie powinieneś zajrzeć do jednej z tych restauracji. W Remy spróbujesz dań francuskich wśród dekoracji zainspirowanych bajką Ratatuj. Kolacja w Remy to aż trzy godziny uczty, na które składa się aż  siedem kursów. Przed rozpoczęciem możesz spotkać się z sommelierem i zaplanować odpowiednie wina do posiłku.
    Koszt kolacji to ok. 95USD za osobę lub 105USD z winami. Remy znajduje się na pokładzie statków Disney Dream i Disney Fantasy.
    Palo to restauracja włoska, w której spróbujesz między innymi zachwycającego ravioli z homarem lub osso buco. Cena kolacji to ok. za osobę. Palo znajdziesz na pokładzie statków Disney Dream, Disney Fantasy, Disney Magic i Disney Wonder.
     
  8. Dining Salon  - SeaDream Yacht Club



    Na pokładzie kameralnych jachtów możesz się cieszyć prywatną atmosferą (110 pasażerów podczas rejsu). Dodatkowo kuchnia jest przepyszna, serwis doskonały, a widoki zachwycające. Restauracje na statkach SeaDream zdecydowanie zasługują na tytuł najlepszych restauracji na świeżym powietrzu na morzu. Dodatkowo dania są proste i świeże – przygotowywane po złożeniu zamówienia tylko ze świeżych produktów. W zależności od warunków pogodowych, armator proponuje gościom tzw. „Dining under the stars” w specjalnie przygotowanej restauracji na najwyższym pokładzie.
    Jeśli poszukujesz czegoś na romantyczny wypad, a jesteście fanami pysznego jedzenia, Seadream będzie dobrym wyborem. Niewątpliwym plusem jest możliwość rezerwacji stolika dla dwojga w prywatnej scenerii pod gwiazdami.
     
  9. Pinnacle Grill – Holland America Line



    W ciągu ostatnich kilku lat kuchnia na pokładzie statków Holland America Line zdecydowanie ewoluowała. Stało się to m. in. za sprawą specjalistycznej restauracji Pinnacle Grill, która oferuje wyjątkowe dania, jak chociażby świeże owoce morza. Koszt posiłku to ok. za osobę.
    Ponadto płynąc w rejs z Hollandem, można smacznie zjeść w takich restauracjach jak: An Evening at Le Cirque (kolacja kosztuje ok. 49USD za osobę, wymagana jest rezerwacja), Canaletto (ok. 10USD za osobę, serwuje kuchnię włoską), Tamarind (ok. 20USD za osobę za kuchnię azjatycką).
     
  10. Share – Princess Cruises



    Od początku roku Princess Cruises mocno pracuje nad tym, aby kuchnia stawała się coraz lepsza. Do swoich restauracji armator wprowadził Curtisa Stone – australijskiego szefa kuchni, osobowość telewizyjną i założyciela hollywoodzkiej restauracji Maude. Rezultatem współpracy jest Share – eleganckie miejsce z klasą, gdzie obowiązuje zasada rodzinnego dzielenia się posiłkami. Pasażerowie proszeni są o zamówienie trzech małych, pikantnych potraw, którymi mogą się dzielić ze swoimi partnerami lub innymi pasażerami przy stoliku. Restauracje znajdują się na pokładzie statków Ruby Princess, Emerald Princess i Sun Princess. Koszt wizyty w Share to ok. 39USD/os. Dodatkowo na pokładzie wszystkich jednostek Princess można spróbować dań sygnowanych przez samego Curtisa Stone.

A może Ty masz ulubione restauracje na pokładzie statków, o których warto wspomnieć? Zapraszamy do dyskusji.

Komentarze do wpisu: “10 najlepszych restauracji na statkach

Nie ma jeszcze komentarzy dla tego wpisu. Bądź pierwszy!

Dodaj swój komentarz

Twój adres email jest bezpieczny i nie będzie widoczny publicznie. Pola wymagane oznaczono *