Najciekawsze desery na statkach

Każdy kto choć trochę interesuje się cruisingiem wie, że rejsy to nie tylko doskonały sposób na zwiedzanie, ale też poznawanie wyjątkowej kuchni. Rejsy to nie tylko codziennie inne porty, to również pełna kulinarnych przygód podróż po świecie słodkości, naturalnych smaków i intrygujących połączeń. Rejs nie byłby rejsem bez ilości pysznych smakołyków. Armatorzy prześcigają się udoskonalaniu kuchni i potraw, które są przygotowywane dla pasażerów. Cukiernicy na statkach nieustająco zaskakują podniebienia gości, pobudzając kubki smakowe wypiekami.

Na każdym statku mamy szeroki wybór słodkich, kuszących wypieków. Każdy znajdzie dla siebie to, na co ma ochotę. Zapraszamy do zapoznania się z listą Armatorów, którzy tworzą wyjątkowe ciasta, babeczki, torty i wiele wiele innych ...
  1. WARM CHOCOLATE MELTING CAKE 
    To najbardziej znany współczesny deser serwowany na statkach wycieczkowych. Jest dostępny na wszystkich statkach linii Carnival. Cukiernicy rocznie przygotowują ok. 12 milionów sztuk tego pysznego, czekoladowego przysmaku.
    Delikatne, małe, czekoladowe babeczki, z płynnym, krówkowym wnętrzem podawane z gałką lodów waniliowych. Raj dla wszystkich smakoszy czekolady. Spróbuj raz, a nie zamówisz już nic innego!


     
  2. BABA & GELATO
    Linia MSC słynie z dobrej, śródziemnomorskiej kuchni. Na statkach ważną rolę odgrywają również włoskie łakocie. We wszystkich barach i restauracjach znajdziemy słynne, neapolitańskie ciastko drożdzowe, nasączone likierem lub rumem zwane babà. Do tego doskonale smakują tradycyjnie przygotowane gelato, czyli włoskie lody. Dla wszystkich entuzjastów słodkości babà jest za darmo, natomiast lody za dodatkową opłatą. 


     
  3. CZEKOLADOWE PODRÓŻE Z NORMANEM LOVE.
    Linia Princess Cruises, wraz z renomowanym producentem czekolady Normanem Love, oferuje na swoich statkach wyśmienite czekoladowe wyroby. W głównych restauracjach znajdziemy takie specjały jak: cynamonowe ptysie wypełnione czekoladowym musem, malinowo – czekoladowe mini torciki w kształcie serca, czekoladowe lizaki, jak również czekoladowe koktajle. Te wszystkie desery jak i wiele innych znajdziemy na wszystkich statkach Princess Cruises. Za dodatkową opłatą można zorganizować specjalne czekoladowe pokazy połaczone z degustają win.


     
  4. THE CUPCAKE CUPBOARD – MINI SŁODKIE BABECZKI
    Linia Royal Caribbean proponuje na wybranych statkach słynne, amerykańskie mini babeczki, pokryte kolorowymi, wielosmakowymi kremami. Te wykwintne i urokliwe smakołyki są warte dodatkowej ceny i kalorii. Do wyboru mamy przeróżne smaki, zaczynając od tradycyjnych czekoladowych, waniliowych, kończąc na smaku gumy balonowej lub jabłek z cynamonem. Jeśli nie zdążysz spróbować wszystkich smaków, możesz zamówić książkę z przepisami na babeczki i odtworzyć je po powrocie z rejsu.

     
  5. PANNA COTTA O SMAKU NUTELLI
    Armator Viking Cruises, mający jedną z najlepszych kuchni śródziemnomorskich na morzu, oferuje dla swoich gości w restauracji Manfredi, włoskie desery tirmaisu i panna cottę o smaku orzechów laskowych. Te włoskie specjały uważane są za jedne z najlepszych. 


     
  6. ANGIELSKA SPECJALNOŚĆ BREAD & BUTTER PUDDING
    Rzadko na pokładach statków Holland America możemy spotkać gości, którzy nie jedli angielskiego deseru, składającego się z chleba tostowego i masła. Podawany na ciepło, polany waniliowym sosem smakuje najlepiej. Warto o niego pytań w bufetach.


     
  7. CZEKOLADOWY BUFET
    Miłośnicy czekolady na rejsach P&O otrzymują cały wachlarz wyrobów cukierniczych.
    Raz w tygodniu (przy wyborze co najmniej 7 dniowego rejsu) przygotowywany jest czekoladowy bufet, gdzie największą atrakcją jest czekoladowa fontanna. Zbiega się to w czasie z popołudniową herbatą Earl Grey. Pasażerowie mogą cieszyć się smakiem eklerów, ciast brownie oraz czekoladowych lizaków. 


     
  8. NIE OCENIAJ SERA PO ZAPACHU
    Dla tych, którzy preferują deskę serów ponad tradycyjny sernik, nie ma nic lepszego jak ich degustacja na słynących z doskonałej kuchni statkach Oceania Marina i Oceania Riviera.
    Najlepsze, wyselekcjonowane przez znakomitego szefa kuchni Jacques’a Pépin francuskie sery podawane są na marmurowych, przeszklonych  paterach. 


     
  9. TRUSKAWKOWA ŁĄKA
    Nie ma nic dziwnego w tym, by zamówić deser jedynie dla wyglądu.
    Wyjątkowo prezentują się truskawki oblane mleczną, gorzką lub białą czekoladą, do tego kolorowa, lukrowana posypka. Serwowane na prawdziwej trawie robią niesamowite wrażenie. Z takich deserów możemy skorzystać w restauracjach Qsine na statkach Celebrity Eclipse, Celebrity Infinity, Celebrity Silhouette, Celebrity Summit, Celebrity Millennium i Celebrity Reflection.

Komentarze do wpisu: “Najciekawsze desery na statkach

Nie ma jeszcze komentarzy dla tego wpisu. Bądź pierwszy!

Dodaj swój komentarz

Twój adres email jest bezpieczny i nie będzie widoczny publicznie. Pola wymagane oznaczono *